Maas en kanaal Wessem-Nederweert: veilig baggeren door metaaldetectietechniek
In opdracht van Rijkswaterstaat startte aannemer Martens en Van Oord op 14 april 2025 met baggerwerkzaamheden op 7 locaties in de Maas en het kanaal Wessem–Nederweert. De werkzaamheden duren tot eind 2025 en zijn noodzakelijk om de vaarwegen bereikbaar en veilig te houden voor de scheepvaart.
Bij het baggeren worden afgezette lagen zand, grind, slib en klei van de waterbodem verwijderd. Hierdoor blijven de waterwegen op diepte en kunnen schepen veilig passeren.
Oorlogserfgoed onder water: baggeren met oog voor veiligheid
Voorafgaand aan de werkzaamheden is op meerdere locaties uit onderzoek gebleken dat er mogelijk ontplofbare oorlogsresten (OO’s) uit de Tweede Wereldoorlog in de bodem zitten. Om veilig te kunnen werken, zet Martens en Van Oord speciaal materieel in, waaronder baggerponton De Roeroord met de zogenoemde Multitool.
Dit innovatieve apparaat combineert meerdere functies: het spoort metaal op, kan munitie detecteren en direct objecten verwijderen. Alle ijzerhoudende voorwerpen – waaronder explosieven – worden tijdens het baggeren zorgvuldig verzameld, veilig opgeslagen in een beveiligde container en vervolgens afgevoerd. Zo wordt het risico voor de omgeving en het personeel tot een minimum beperkt.
Multifunctionele kraan vervangt duiker in risicogebied
De Multitool vervangt in veel gevallen het werk van duikers. ‘Vroeger moesten duikers in troebel water afdalen in drukbevaren gebieden. Dat is tijdrovend en risicovol,’ zegt Bart Hubers van Martens en Van Oord. ‘Dankzij de camera’s en sensoren op de kraan kunnen we nu veel veiliger en efficiënter werken. We zien meteen of het om een explosief gaat en of we het zelf kunnen verwijderen of dat we de EOD moeten inschakelen.’
Persmoment en demonstratie
Op donderdag 19 juni 2025 werd op 1 van de werklocaties een speciaal persmoment georganiseerd. Media kregen een demonstratie van het baggermaterieel en de metaaldetectietechniek. Rijkswaterstaat en Martens en Van Oord lichtten toe hoe zij samenwerken aan veilige waterwegen en hoe technologie een sleutelrol speelt bij het opsporen en verwijderen van oorlogsmaterieel.
Continu onderhoud aan waterwegen
Het baggerwerk maakt deel uit van het reguliere onderhoud aan de vaarwegen in Zuid-Nederland. We zorgen samen met partners voor goed toegankelijke en veilige waterwegen, met aandacht voor waterkwaliteit, ecologie en duurzame inrichting van uiterwaarden en oevers.
Roland van de Pas van Rijkswaterstaat: ‘Zolang de Maas stroomt, zal er gesedimenteerd materiaal neerslaan en moeten we blijven baggeren. Dankzij moderne technieken kunnen we dat nu sneller en veiliger doen dan ooit tevoren.’